Herdenkingsmars 150 jaar Hindoestaanse immigratie

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 11:26

Afgelopen maandag vond de eerste herdenkingsmars 150 jaar Hindostaanse migratie plaats. Deze is georganiseerd door het Sarnamihuis. In het bijzonder danken wij Pravini Baboeram voor dit prachtige en vooral belangrijke initiatief. Er was een mooie opkomst, wat aangeeft hoeveel behoefte hieraan is.Wij hopen dat mensen zich meer bewust worden van de misleidende term ‘contractarbeid’, wat in werkelijkheid een verkapte vorm van slavernij was.

De Nederlandse kolonisator was gericht op een doel, namelijk de Nederlandse staatskas aanvullen en liet zich niet tegenhouden door internationale druk om de slavernij af te schaffen. Op sluwe wijze werden er geen mensen uit Afrikaanse landen gekocht, maar uit Azië, geronseld en ontvoerd om het werk van de tot slaaf gemaakten over te nemen na de afschaffing van de slavernij in 1873. Als mensen uit China, India en Indonesië de waarheid wisten over wat hun voorgangers, namelijk de Surinaams inheemsen en Afro-Surinamers hadden meegemaakt (genocide, dehumanisering, uitbuiting, verkrachtingen, moorden, vernederingen, martelingen, etc) waren zij nooit op de boot gestapt.

Het is belangrijk dat wij praten over deze duistere hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis, zodat wij ons bewust worden van de sporen van de koloniale tijd in het heden. Dat wij samen deze koloniale patronen kunnen doorbreken, zodat de volgende generaties als gelijkwaardige burgers in dit mooie land samen kunnen leven.

Wan Bon, Wan Pipel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.