Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de Nationale herdenking en onze diensten als goed doel in Amsterdam. Wij streven ernaar om u zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen bij uw vragen.
Zijn jullie een non-profit organisatie?
Ja, wij zijn een non-profit goed doel met een ANBI-status.
Wat is het doel van jullie organisatie?
Sinds oktober 2022 zijn wij officieel geregistreerd als Stichting 3 mei, een liefdevol verzoek met als doelstelling: 'een bijdrage leveren aan het creëren van meer verbondenheid in Nederland tussen de verschillende etnische groepen uit het Nederlandse koloniale verleden'.
Worden jullie gesteund door subsidies of donaties?
Ja, wij zijn voor het organiseren van de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden op De Dam afhankelijk van subsidies en donaties. Ons financieel steunen? Laat een donatie achter op de donatie pagina.
Bieden jullie ook educatieve programma's aan?
Ja, wij bieden educatieve programma's aan gericht op het koloniaal verleden. Klik hier voor meer informatie.
Hoe kan ik vrijwilliger worden bij jullie organisatie?
Als u interesse heeft om vrijwilliger te worden, kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie over de mogelijkheden.
Hoe kan ik de herdenking op De Dam bijwonen?
Bij de herdenking is iedereen welkom. Je kan jaarlijks 3 mei naar De Dam komen en plaatsnemen in het publiek. De entree is gratis. Daarnaast wordt de herdenking ook live gestreamd op onze facebook pagina.
Waarom vind de herdenking op 3 mei plaats?
3 mei is bedoeld als een aanvulling op de al bestaande nationale herdenkingsdagen op 4 en 5 mei, die zijn gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog.
De start van de Nederlandse koloniale tijd vond voor de Tweede Wereld oorlog plaats. Wij vonden het op zijn plaats om deze periode van leed eerst te denken met respect en eerbied, waarna op 4 mei de Tweede Wereld oorlog slachtoffers kunnen worden herdacht.
Is deze herdenking bedoeld als vervanging van Keti Koti?
Nee, deze herdenkingsdag is niet bedoeld als vervanging van Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. We herdenken de gehele Nederlandse koloniale geschiedenis, inclusief de slavernij. In die zin wordt tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verlende een langere periode en worden meer gebieden herdacht dan tijdens Keti Koti.
Wat is de aanleiding voor deze herdenking?
Rishma Khubsing is de initiatiefnemer van deze herdenking. Zij heeft een Surinaams-Hindostaanse achtergrond. Haar overgrootouders
zijn uit India ontvoerd om als dwangarbeider in Suriname te werken. Van jongs af aan begreep zij niet waarom er geen nationale herdenkingsdag bestond om het leed van haar voorouders en die van vele andere te herdenken. Net als de herdenking op 4 mei, waar het leed van de Nederlandse voorouders wordt herdacht. Zo is het idee voor dit initiatief ontstaan.
De moord op George Floyd in 2020 was voor haar aanleiding om de herdenking op 3 mei in het leven te roepen.
Wordt tijdens de herdenking aandacht besteed aan lopende conflicten, zoals die in de Gaza, Congo en Kashmir?
Wij geloven in de kracht van wereldwijde solidariteit met o.a. Palestina, Congo, Sudan, Oekraine, Kashmir - en erkennen de diepe gevoelens die leven bij velen.
Tijdens het programma is het voor de deelnemende artiesten en sprekers toegestaan om deze conflicten in de wereld op al dan niet symbolische wijze te benoemen, zolang hiermee de focus van de 3 mei herdenking niet verloren gaat zijnde: het eren van de mensen en gemeenschappen die generatieslang geleden hebben onder Nederlands koloniaal geweld tijdens het Nederlands koloniale verleden. Een ingetogen moment van eerbetoon en reflectie, waarin geen plaats is voor politieke uitingen die afleiden van deze intentie.
Mag ik vlaggen, spandoeken of andere uitingen meenemen naar de herdenking?
Om de sfeer van gezamenlijk herdenken te waarborgen, vragen we bezoekers om géén vlaggen, spandoeken of andere opvallende uitingen mee te nemen. De herdenking is een moment van stilte, bezinning en eerbetoon aan de slachtoffers van het Nederlands koloniaal verleden en onze (koloniale) voorouders. Door persoonlijke of politieke statements achterwege te laten, houden we de focus op dat gedeelde herdenkingsmoment.
Waarom valt de geschiedenis van de Indiase, Chinese en Javaanse contractarbeiders onder de herdenking? Zij zijn toch vrijwillig naar Suriname gekomen?
Ik wil graag meer weten over het Nederlands koloniaal verleden. Welke bronnen raden jullie aan om te raadplegen?
Websites
- https://npokennis.nl/collectie/171/koloniaal-verleden
Kom hier meer te weten over de koloniale geschiedenis van Nederland aan de hand van relevante artikelen en video's. - https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2022/ons-koloniale-verleden/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://amsterdam.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/onze-koloniale-erfenis/wat-kolonialisme
Literatuur
- Vanvugt, E. (2016). Roofstaat / druk 1: wat iedere Nederlander moet weten
Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden. Dit boek is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen. - Kom, C. G. A. (2020). Wij slaven van Suriname
Anton de Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen.
- Singh, S. (2024). Na de komma: Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme. Singel Uitgeverijen.
Wat er in Suriname gebeurde ná het slavernijverleden mag niet vergeten worden. Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met contractarbeiders aan uit India. Shantie Singh laat zien hoe de koloniale mentaliteit standhield, en hoe dat voor de Hindostanen in Nederland tot op de dag van vandaag nog doorwerkt. - Van Der Spoel, S., & Van Der Spoel, W. (2023). Nuri & Nino: een geschiedenis over Nederlands-Indië en Indische Nederlanders.
De twaalf verhalen in dit (kinder)boek gaan over verbinding, maar ook over verlies, wederopbouw en liefde. Van de VOC en de Tweede Wereldoorlog tot de Onafhankelijkheidsoorlog en de volksverhuizing naar Nederland: je beleeft de geschiedenis door de ogen van Indische Nederlanders. Het zijn kleine verhalen met een grote boodschap, die ideaal zijn om voor te (laten) lezen voor het slapengaan.
Podcast
- De plantage van onze voorouders
In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!
Wij staan klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.