Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden 2024

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 22:32

Wat zijn wij ongelofelijk dankbaar voor de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden 2024! Ondanks het koude weer, was er een mooie opkomst. Een jaar duurt het om de herdenking te organiseren. Dit kunnen we niet zonder hulp vanuit de gemeenschap. De herdenking gemist? De herdenking is terug te kijken via onze facebook pagina.

Wij willen alle bezoekers, artiesten, donateurs, sponsoren, de pers, ons media team, de crew en alle vrijwilligers van harte bedanken voor hun bijdrage aan de herdenking.

Alleen samen kunnen wij meer ruimte innemen en een gelijkwaardige- en saamhorige samenleving creëren.

Willen jullie ons evaluatieformulier invullen? Alvast bedankt!

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfkSgp3cFw8d.../viewform

Liefdevolle groet

Patienta Assen, Warsha Atwarie en Rishma Khubsing

Bestuur van stichting 3 mei, een liefdevol verzoek

Programma herdenkingsdienst 2024

Line-up herdenkingsdienst 2024

Verheugd kondigen wij aan dat de volgende personen een bijdrage zullen leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden 2024

Nicole Terborg de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden op 3 mei 2024 op de Dam zal hosten!
Nicole Terborg is journalist, programmamaker en presentator. Ze werkt voor verschillende televisie- en radioprogramma’s van de publieke omroep. Van programma’s als Kunststof (NTR) en Nooit meer Slapen (VPRO) tot Bureau Buitenland (VPRO) en Buurten (NH). De journalist is een verhalenverteller in hart en nieren die onderwerpen die pijnlijk of dicht bij huis zijn niet uit de weg gaat.
Naast haar werk in omroepland presenteert en leidt Nicole uiteenlopende bijeenkomsten: van debatten en congressen tot literaire festivals.

Waar ik als kind naar verlangde zal op 3 mei voor de 4de keer gebeuren: 2 minuten stilte voor onze voorouders. Het is een liefdevol verzoek om het leed van de voorouders van 51 landen die getroffen zijn door het Nederlands kolonialisme te herdenken op 3 mei met 2 minuten stilte om 20 uur op de Dam, naast de 2 minuten stilte op 4 mei, omdat we allen gelijkwaardig zijn en er allen toe doen.

Erkenning Heling Verbondenheid

Rishma Khubsing 🙏🏽♥️
Initiatiefnemer
Stichting 3 mei, een liefdevol verzoek

 

Mercedes Zandwijken zal de collectieve helingsrituelen, namelijk het kokosolie-en kwasibita ritueel, begeleiden tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden. Mercedes Zandwijken is de ontwikkelaar en initiatiefnemer van de Keti Koti Tafel. Een Keti Koti Tafel is een dialoog bijeenkomst voor witte en zwarte mensen en alle kleuren daar tussen. Tijdens de dialoog staan we stil bij ons gedeelde slavernij-verleden en de gevolgen daarvan voor het heden, binnen de context van een reeks symbolische handelingen voor, tijdens en na een maaltijd. Dit door persoonlijke ervaringen herinneringen en gevoelens te delen op basis van een thema.

Ahmad Abdul zal een muzikale bijdrage leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden. Ahmad Abdul woont in Indonesië. Hij is tweede geworden bij de talentenshow Indonesian Idol seizoen 9 in 2018.

Lotte Terwel zal een bijdrage leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.
Samen met Edekabiten Hellen Ajentoena, een vertegenwoordiger van de Surinaamse Marron gemeenschap zal zij verlichting brengen voor onze voorouders middels een voorouderritueel bij het altaar. Lotte Terwel is stadsdeelbestuurder in Amsterdam Centrum. Haar portefeuilles zijn o.a. inclusie en antidiscriminatie, monumenten en werelderfgoed en kunst en cultuur.

Izaline Calister (Curaçao) zal een muzikale bijdrage leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden. Izaline is een Edison winnares 2009, heeft als singer/songwriter en theatermaker een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Met haar innemende stijl heeft ze een trouwe schare liefhebbers om zich heen verzameld. 

Onder begeleiding van theatermaker Sona Rohana Abhelakh en regie assistent Noa van Dun wordt een performance uitgevoerd samen met een groep jongeren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.

De groep bestaat uit Malik Ottevanger, Monday Yvel, Harvey Elgood, Monezra Rudge, Jerremaihn Vlieger en Avani Abhelakh.

Anima Jhagroe-Ruissen van CTRL+ALT+IDENTITY zal een Henna verbindingsritueel zal verzorgen tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.

CTRL+ALT+IDENTITY is een collectief van kunstenaressen en verkent de complexiteit en gelaagdheid van de positie van Vrouwen van Kleur in Nederland.

Maureen Dumais zal een muzikale bijdrage zal leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.
Maureen is een zangeres. Zij is in Jakarta geboren, woont sinds 13 jaar in Amsterdam en is moeder van 3 prachtig kinderen.

Met trots kondigen wij aan dat het interactieve kokosolie-en kwasibita helingsritueel, onderdeel van de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden, begeleid zal worden door muziekgroep Black Harmony. Black Harmony brengt Afro Surinaamse muziek ten gehore. De groep is van mening dat Afro Surinaams muziek geschikt en plezierig is voor een breed publiek. Er wordt dus ook alleen gezongen in het Sranan.

 

Met enthousiasme kondigen wij aan dat Art Sowikromo, voorzitter van vereniging Rukun Islam Rotterdam, van Stichting Jawamix Kridha Budaya en van Rukun Sido Kumpul, een Javaans voorouder-ritueel en toespraak zal verzorgen tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden. Arti Sowikromo is 43 jaar, getrouwd met Elaine en is vader van vier kinderen. Naast zijn vrijwilligerswerk voor de maatschappij werkt hij als projectleider gebouwinstallatie.

Met trots kondigen wij aan dat de Surinaams-Inheemse Samboeragroep “Anuana Maro” de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden zullen openen middels traditionele rituelen.
“Wij zijn dankbaar dat wij door de kennis van onze voorouders, onze cultuur via inheems muziek kunnen overdragen en zo in stand te houden. Wij zijn trots op onze inheemse roots en men mag de inheemse bevolking en cultuur nooit vergeten”.

Met enthousiasme kondigen wij aan dat Rubaina ‘Rubi Love’ Bhikhie een bijdrage in kunstvorm zal leveren tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.
Rubaina ‘Rubi Love’ Bhikhie (30) is een dichter van Hindostaanse komaf en Haagse bodem. Sociale rechtvaardigheid en gelijke rechten voor iedereen is wat haar beweegt om te doen waarvoor ze hier op aarde is: spreken. Vanuit haar rol als dichter met hiphop-DNA deelt zij haar overdenkingen en de (totstandkoming van) haar idealen door kwetsbaar te zijn. Deze eerlijkheid maakt dat zij menig publiek mee weet te nemen in haar beleving van de wereld op een prikkelende, soms provocerende, altijd persoonlijke manier. Bewust van de overlap in intersecties van haarzelf en andere mensen, zijn haar voordrachten analyses van de ritten die ze maakt, de mensen die ze spreekt en de plekken waar zij bestaat.

Verheugd kondigen wij aan dat Ede Kabiten Hellen Ajentoena, vertegenwoordiger van de Marron gemeenschap, een toespraak zal houden tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.

Hellen Ajentoena ,Ede Kabiten der Okanisi in Europa. Zij is de eerste vrouwelijke traditionele leider van het okanisi volk in Europa. Hellen is geboren in Suriname en woont 33 jaar in Nederland.
Suriname is een onlosmakelijk deel van het Nederlands koloniaal verleden. De verbondenheid en betrokkenheid van alle Nederlanders van Surinaamse komaf moet verder benadrukt worden. Als vertegenwoordiger van het okanisi volk neemt zij deel aan deze historische evenement.

Verheugd kondigen wij aan dat Willem Koning een toespraak zal houden namens de Surinaams Inheemse gemeenschap tijdens de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden.

Willem is geboren in Scheveningen 1957 uit Surinaams Inheemse moeder van het dorp Goede Hoop aan de Coppename rivier en een Nederlands/ Italiaanse vader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.